21 September: Foto zoekt familie-kijkdag

21 September: Foto zoekt familie kijkdag

21 September: Foto zoekt familie-kijkdag

Tijdens de kijkdag kunt u in het Tropenmuseum kunt u, dankzij partner Albelli Fotoboeken, bijvoorbeeld 100 replica’s van niet terugbezorgde albums inzien.

Zit er een album van uw familie tussen? Herkent u personen of plaatsen? Laat het ons tijdens de Kijkdag weten: alle informatie helpt ons om de albums daadwerkelijk terug te bezorgen.

Programma

Bekijken fotoalbumes (fysiek & online)
10:00 - 16:45 uur | Groepsruimte
Bekijk 100 replica's van fotoalbums of blader online door alle albums. Medewerkers van het Tropenmuseum staan klaar voor eventuele hulp bij het zoeken.

Filmvertoning: het verhaal uit de koffer
10:30 - 11.15 uur | Kenniscentrum
Dewi Staal (1988) is een jonge Indische cultureel antropologe die gefascineerd raakte door haar Indische roots. Zij maakte de film Het verhaal uit de koffer, over de zoektocht van haar tante Marleen Staal naar het verleden van haar ouders. Na de film gaan Dewi en haar tante in gesprek met het publiek.

Conservator aan het woord
11:45 - 12:15 uur | Kenniscentrum
Pim Westerkamp is sinds 2005 werkzaam bij het Tropenmuseum als conservator Zuidoost-Azië. Hij geeft een lezing over de foto’s van zijn familie uit voormalig Nederlands-Indië.

PAUZE
12:15 - 13:30 uur | Museumrestaurant Ekeko

Foto vindt familie - overhandigen album & rondetafelgesprek
13:30 - 14:30 uur | Kenniscentrum
Er is wederom een familie gevonden bij een fotoalbum! Tijdens de Kijkdag wordt dit album overhandigd aan de rechtmatige eigenaar.
Daarna volgt een rondetafelgesprek waarbij Rob Jongmans, fotodocumentalist bij het Tropenmuseum, spreekt met Armando Ello van Hoezo Indo en rechtmatige eigenaren over de albums die zij terugvonden via Foto zoekt familie, en de invloed die dat op de familie heeft gehad.

Twijfelindo
15:00 - 15:30 uur | Kenniscentrum
Hoezo Indo geeft een presentatie over het project Verborgen identiteit: een serie portretten van derde en vierde generatie Indo-Europeanen die vragen stellen over hun identiteit; twijfelindo’s;.
Ook wordt het Indisch Fotolab geïntroduceerd, een project van Armando Ello waarbij herinneringen worden teruggehaald tijdens het digitaal restaureren van een foto.

NAGESPREK
15:00 - 16:15 uur | Kenniscentrum

Fotoweek
De kijkdag vindt plaats in het kader van de Fotoweek (20 t/m 29 september 2013). Tien dagen lang staat heel Nederland in het teken van fotografie. Samen met fotografen (professionals en amateurs), fotoclubs, musea, fotowinkels, bibliotheken en boekhandels worden activiteiten in het hele land georganiseerd. Het thema van Fotoweek dit jaar is ‘Kijk! Mijn Familie’.

Lees meer over Fotoweek 2013