Loes Bandsma - Puzzelstukje

Woord.nl - Loes Bandsma

Loes Bandsma - Puzzelstukje

Loes Bandsma (1940) uit Amsterdam hoorde van het project Foto zoekt Familie en ging op zoek tussen de albums op de website. Ze was een paar weken bezig. Ineens zag ze op een foto haar oom en een paar bladzijden verder haar ouders, vrolijk lachend bij een zwembad in album 0902. Het was hun huwelijksreis in 1934. Loes Bandsma werd in 1940 geboren en was twee jaar oud toen de Japanse bezetting van Indië begon. Haar vroegste jeugd bracht ze door in een kamp. "Eigenlijk vult het album mijn beeld van hoe het was en wat ik me persoonlijk niet meer kan herinneren." Het is een van de laatste puzzelstukjes in haar zoektocht naar hoe het was.

Foto's: Armando Ello Fotografie gesponsord door Nikon.

Foto zoekt familie

Begin 2013 startte het Tropenmuseum en KIT ILS het project Foto zoekt familie, een digitale zoektocht naar de rechtmatige eigenaren van ruim 300 verweesde fotoalbums uit voormalig Nederlands-­Indië. Tot nu toe werden 16 fotoalbums met hun families herenigd. Elk weerzien tussen album en eigenaar is een bijzonder moment. Verloren herinneringen komen boven waardoor de foto’s in de albums een verhaal krijgen. In interviews met radiomaker Marten Minkema vertellen 7 rechtmatige eigenaren hun unieke verhaal. Fotograaf Armando Ello maakte bij elk interview een indrukwekkende reportage.

Alle interviews:

Dick van Aken

23 January 2017, 21:21

Loes Bandsma  -  Ik kende een Frans Bandsma die in Australia woonde na de oorlog en later naar Haarlem verhuisde - Vermoedelijk overleden 1970 -
Dick van Aken - dvanaken@hotmail.com