Opnieuw 5 albums retour naar rechtmatige eigenaren

Opnieuw 5 albums retour naar rechtmatige eigenaren

Na afloop van een succesvolle beursweek op de Tong Tong Fair hebben we weer 5 nieuwe claims kunnen toewijzen. Sommige van deze claims kwamen via de site binnen, anderen door actief speurwerk van onze onderzoekers.

Op dinsdag 11 juni kwamen 3 van de gevonden families naar de KIT Bibliotheek in Amsterdam, waar ze hun album in ontvangst konden nemen. Tijdens deze bijzondere bijeenkomst werd kort stilgestaan bij de verhalen achter de albums. 

Vrijgezellentijd

Dit album (0890) werd teruggevonden door Willem Plink. Het album is dat van zijn vader W.G. Plink, met foto’s van diens vrijgezellentijd vanaf circa 1930 en de kennismaking met de familie van zijn toekomstige vrouw Wilhelmina van Dijk. Het album eindigt met hun verlovingsfoto’s in 1935, een jaar voordat Willem Plink geboren werd in Bandjermasin. Hij staat zelf dan ook niet op de foto’s.

 

 _ASC2118

Willem Plink in gesprek met Rob Jongmans van het Tropenmuseum

De vondst van het album was een onverwachte verrassing. Willem: “Voordat we in 1942 vanuit Tjimahi naar het Baros vrouwenkamp gingen heeft mijn moeder alle fotoalbums leeggehaald. De foto’s heeft ze samen met het familiezilver, vaders postzegelverzameling, diens tekeningen en opgerolde schilderijen bewaard en door de gehele kampperiode meegesmokkeld”. Plink stamt uit een KNIL-familie en is na zijn eigen leven als militair bij de Landmacht de familiegeschiedenis gaan archiveren. Een jaar of twintig geleden heeft hij met de Oorlogsgravenstichting een bezoek gebracht aan het graf van zijn ouders op Leuwigajah, waar ook de as van zijn moeder is bijgezet. Een unieke plek. Als je bij het graf staat zie je de heuvel waar het gezin op zondag ging wandelen.

 

Baby’s boek

Ook dit album (0953) kwam terecht bij een familie die dacht niks kwijt te zijn. Het werd overhandigd aan Ilse Stemmerik (Batavia, 1933). Haar vader werkte voor de Javasche Bank, leerde haar eveneens bij een bank werkende moeder kennen op de sociëteit, waarna het stel trouwde in 1925. Een jaar later werd haar broer John Henri van de Leuv (1926-2003) geboren. Het fotoalbum is diens ‘babyboek’, voorzien van illustraties van Rie Cramer. Het zijn de teksten in het handschrift van haar moeder over de groei van haar pasgeboren zoon die dit album de kenmerkende intieme sfeer geven. In september zal mevrouw Stemmerik een bezoek brengen aan Amerika en daar het album overhandigen aan een zoon van haar broer.

_ASC2124

“Mijn broer werd naar een jongenskamp overgebracht, want als vijftienjarige was je voor de Japanners al een man. Mijn moeder, zusje en ik kwamen maanden later in een vrouwenkamp terecht. Naar dit kamp konden we veel persoonlijke spullen en huisraad meenemen, zelfs mijn kat. Dit kamp werd opgeheven, we gingen op transport en mochten alleen meenemen wat we konden dragen. Ik moest mijn kat dus achterlaten! Mijn moeder heeft toen foto's uit fotoboeken gehaald en in een envelop hebben we deze foto's van het ene naar het andere kamp meegenomen. Deze foto's zijn nog steeds in mijn bezit. Waarom dat ene fotoboek in zijn geheel is achtergebleven is voor mij een raadsel. Ons gezin heeft de kamptijd overleefd”. Ilse’s broer emigreerde in 1951 naar Canada waarna voor hem in de Verenigde Staten een mooie carrière als arts wachtte.

 

Huwelijksreis naar Tretes

Album 0902 met foto’s van het verblijf van Toon en Aat Dubois (de Bois) in Nederlands-Indië werd teruggevonden door hun nichtje Loes Bandsma (Endeh, 1940), aan wie het afgelopen dinsdag werd overhandigd. Mevrouw Bandsma had tijdens haar zoektocht een speciale tactiek om de grote hoeveelheid albums door te nemen. Van elk album heeft ze eerst een paar grote portretten bekeken, waarna ze in dit specifieke album op haar ouders stuitte. Die herkende ze aan hun ‘houding’.

_ASC2130

Loes Bandsma en Rob Jongmans

Loes haar vader werkte bij de Koninklijke Paketvaart Maatschappij (KPM) en trouwde in 1934 met haar moeder Julia Louise Alida Kleijweg, een pianiste. Een speciale plek in het album wordt ingenomen door de foto’s van het zwembad in Tretes, het bergdorp waar de huwelijksreis van haar ouders heenvoerde. Naast de foto’s van bergtochtjes en zwembaden zijn er vele portretten uit Soerabaja, de stad waar Loes haar ouders op dat moment woonden en waar oom Toon prachtige maatkostuums maakte in een befaamde kledingzaak en tante Aat apothekersassistente was.